Anayasa Mahkemesi̇’nin, Rekabet Kurulu’nun Yeri̇nde İnceleme Yetki̇si̇nin Anayasa’ya Aykırılığına İlişkin Kararı

21.06.2023

Contents

Giriş

20.06.2023 tarihli Resmi Gazete yayımlanan Anayasa Mahkemesi (“AYM”) kararı1 (“Karar”) ile, AYM tarafından Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) yerinde inceleme yetkisinin Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilmiştir.

Karar’ın, bu kapsamdaki özetine aşağıda yer verilmektedir.

Karar Özeti

  • AYM tarafından, “konut” kavramının “işyerlerini” de kapsadığı değerlendirilmesi yapılarak Kurul’un yerinde inceleme yetkisinin konut dokunulmazlığı hakkına müdahale teşkil ettiği belirtilmiştir.
  • 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“4054 sayılı Kanun”) 15. maddesi ile, rekabet uzmanlarının yerinde inceleme yapabilmesinin kural olarak hakim kararına bağlanmadığı; bu durumun da Anayasa’nın 21. maddesi ile güvence altında olan “konut dokunulmazlığı” ilkesine aykırılık teşkil ettiği belirtilmiştir.
  • AYM tarafından, 4054 sayılı Kanun’un 15. maddesi iptal edilmemiş olup kararın TBMM’ye bildirilmesine karar verilmiştir. Bildirim müessesesi, 4054 sayılı Kanun’da değişiklik yapılması yönünde TBMM’yi harekete geçirebilecektir.
  • Karar ile her ne kadar 4054 sayılı Kanun’un ilgili hükmü iptal edilmemiş olsa da Kurul’un yerinde inceleme yetkisinin Anayasa’ya aykırı olduğunu hüküm altına alan hukukumuzdaki ilk AYM kararı olması nedeniyle önem arz etmektedir.

Sonuç

Kurul tarafından hakim kararı olmaksızın gerçekleştirilen yerinde incelemelerde elde edilen ve soruşturmaya ya da yerinde incelemenin engellenmesine esas teşkil eden delillerin “hukuka aykırı delil” olduğu, halihazırda Rekabet Kurulu tarafından yürütülen dosyalar ve idare mahkemeleri nezdindeki dosyalar kapsamında ileri sürülebilecektir.


Anayasa Mahkemesi’nin 2019/40991 başvuru numaralı 23.03.2023 tarihli kararı


Tagged withOzay Law FirmGökşin Kekevi, Berkehan Bayraktar, CompetitionRekabet

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent