Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

04.05.2023

Onur Alçiçek

MSC Mediterranean Shipping Company, Legal Counsel


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından "Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 14.04.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Önemli değişikler aşağıdaki şekildedir:

  • Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri başlıklı 13. madde ile kılavuz kaptan bulundurma zorunluğu olan gemi ve deniz araçları belirlenmiştir.

Maddeye göre; Kıyı tesislerine ve balık çiftliklerine yanaşacak veya bu tesislerden ayrılacak aşağıdaki gemiler, kılavuz kaptan bulundurmak zorundadır:

a) 500 GT ve daha büyük tehlikeli yük taşıyan gemi ve deniz araçları.

b) 1000 GT ve daha büyük Türk Bayraklı gemi ve deniz araçları.

c) 500 GT ve daha büyük yabancı bayraklı gemi ve deniz araçları.

d) 1000 GT ve üzerindeki yabancı bayraklı ticari ve özel yatlar.

e) Askeri olmayan kıyı tesislerine giriş ve çıkış yapan yabancı bayraklı tüm askeri gemiler.

Ancak aynı maddenin 7. Fıkrasına 27.04.2023 tarihinde eklenen maddeye göre Yakıt ikmali amacıyla demirde veya kıyı tesisinde bulunan gemilere aborda olmak için yanaşıp ayrılan veya yapılacak yakıt ikmali için yükünü almak üzere kıyı tesisine yanaşıp ayrılan 1000 GT ve daha küçük yakıt ikmal gemileri kılavuz etap seyri olan liman sahalarındaki etap seyirleri de dâhil olmak üzere, kılavuz kaptan almak zorunda değildir. 1001 GT ile 3000 GT arasındaki yakıt ikmal gemileri ile ana tahrik sisteminin alternatif ve çevre dostu enerji kaynakları ile sağlandığı belgelendirilmiş 1001 GT ile 5000 GT arasındaki yakıt ikmal gemileri, İdare tarafından süresi ve kapsamı belirlenen mesleki eğitimi almış olan bir kaptan tarafından sevk ve idare edilmek kaydıyla, kılavuz etap seyri olan liman sahalarındaki etap seyirleri ile demirleme operasyonları da dâhil olmak üzere, kılavuz kaptan ve römorkör almak zorunda değildir.

Öte yandan Yönetmelik gereğinde Kılavuzluk hizmetine tabi gemilerde; kılavuz kaptanlar hizmet verecekleri gemilerin yükleme hattına uygunluğunu kontrol eder, uygunsuzluğu tespit edilen gemiye kılavuzluk hizmeti verilmez ve liman başkanlığına bildirilir.

  • Yönetmeliğe eklenen hüküm gereğince, Liman Yönetimi Bilgi Sistemi tanımlanmış ve belli hususların Liman Yönetimi Bilgi Sistemine bildirilmesi gerektiği Yönetmelikle hükme bağlanmıştır.

Liman Yönetimi Bilgi Sistemi (LYBS): Liman Tek Pencere Sistemi kullanılarak gerçekleştirilen bildirimlerin liman başkanlığınca kontrol edildiği, ordino ve liman çıkış belgesinin düzenlendiği elektronik sistemidir.

13. maddeye eklenen fıkra gereğince: Kılavuzluk ve römorkörcülük teşkilatları, teşkilatın bulunmadığı yerlerde ilgili kıyı tesisleri veya kendi nam ve hesabına çalışan kılavuz kaptanlar vermiş oldukları hizmetlere yönelik olarak, gemi hareketleri, kılavuz kaptan bilgileri, gemi ve liman tesisi bilgileri, yanaşma/ayrılma manevraları ile etap, palamar, demirleme, yer değiştirme gibi dolaylı hizmetler karşılığı elde edilen ücretler ile bu ücretler karşılığı ödenmesi gereken kamu payı bildirimleri ve benzeri tüm bilgileri eksiksiz ve gecikme olmaksızın LYBS(Liman Yönetimi Bilgi Sistemi)’ye kaydetmeleri gerekmektedir. LYBS’ye girilmesi gereken bilgilerin eksik veya zamanında girilmemesi durumunda ilgililere her bir veri girişi için 1.000 TL idarî yaptırım cezası uygulanır.

Kılavuzluk hizmetiyle ilgili maddenin sonuna eklenen fıkraya göre kılavuzluk veya römorkörcülük hizmeti verenler 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümleri doğrultusunda kamu payını ödemeleri gerekmektedir. (Kamu Payı ödenmesi Kılavuzluk ve Römorkörcülük ile Palamar Hizmetlerinin Ücretleri Hakkında Yönerge’de de yer almaktaydı. Buraya eklenerek Yönetmelikle de düzenlenmiş olmuştur.)

  • Yönetmeliğin Liman Sahasına Gelen Gemilerin Bildirim Yükümlülüğü başlıklı 9. maddesine eklenen yeni fıkra ile gemi ve deniz aracı ilgililerinin yapacağı bildirimlerin elektronik LTP (Liman Tek Pencere Sistemi) kullanarak gerçekleştirilir. Ancak liman başkanlığının gerekli gördüğü durumlarda fiziki belge de talep edebileceği düzenlenmektedir. Aynı şekilde; tehlikeli yüklerle ilgili olarak yapılacak bildirimler de elektronik ortamda Liman Tek Pencere Sistemi kullanılarak gerçekleştirilecektir.
  • Yönetmelik’te Tehlikeli Yük kavramı yeniden tanımlanmıştır. Bunlar sırayla şunlardır:

a. Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesine Ait Uluslararası Sözleşme (MARPOL) 73/78 Ek I, Lahika 1'de yer alan petrol ve petrol ürünlerini,

b. IMDG Kod Bölüm 3'te verilen paketli taşınan madde ve nesneleri,

c. Uluslararası Denizcilik Katı Dökme Yükler Kodu (IMSBC) Lahika 1'de verilen yüklerden Dökme Yük Sevkiyat Adı’nda UN numarası olan dökme yükleri,

d. Dökme Tehlikeli Kimyasal Yük Taşıyan Gemilerin İnşa ve Ekipmanları Hakkındaki Uluslararası Kod (IBC) Bölüm 17'de verilen tablonun "hazards (zararlılar)" başlıklı "d" sütununda "S" veya "S/P" ibaresi bulunan sıvı maddeleri,

e. Dökme Halde Sıvılaşmış Gaz Taşıyan Gemilerin İnşa ve Ekipmanları Hakkındaki Uluslararası Kodu (IGC) Bölüm 19'da verilen gaz halindeki maddeleri,

  • Yönetmeliğin 20. maddesinin son fıkrasına eklenen hükümle Türk Bayrağı taşıyan gemiler ile bayrağına bakılmaksızın Türk deniz yetki alanında bulunan kıyı tesislerine gelen veya bu tesislerinden ayrılan gemilerin deniz alacaklarına karşı geçerli bir koruma ve tazmin sigortasına sahip olmaları gerektiği belirtilmiştir. Gemilerin bu deniz alacaklarına ilişkin sigortalandırılması ile ilgili yükümlülükler ve denetimlere yönelik ileride yayınlanacak mevzuatı ile belirleneceği belirtilmiştir.
  • Yönetmeliğin 23. maddesi gereğince ülkemiz limanlarına gelen tüm gemiler, MARPOL Sözleşmesi’nin altıncı ekine ve ulusal mevzuat hükümlerine uygun yakıt kullanmak zorundadır. Buna aykırı hareket eden gemilere 80.000 TL idarî para cezası verileceği öngörülmüştür.
  • Yönetmeliğin Gemi Yanaşma ve Demirleme Kuralları başlıklı 10’uncu maddesinin son fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. Hüküm gereğince:

Liman idari sahasında yani liman başkanlığının yetki sahasına demirleyen gemilerin, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslar kapsamında demirleme ücreti ödeneceği belirtilmiştir. “Liman idari sahası”; Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 ve Ek-2’de belirlenmiş görev, yetki ve sorumluluk sahası belirtilmiştir. EK-1 ile EK-2 idari saha alanı https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230414M1-3-1.pdf belirtilmiştir.

  • İdari yaptırımları düzenleyen 39. maddeye göre;

I. Denizde çatışmaya sebep olacak şekilde seyir veya manevra yaptığı veya işaret veya teçhizatı eksik veya uyumsuz olduğu tespit edilen gemilerin ilgililerine 5000 TL’den 50.000 TL’ye kadar idarî para cezası verilir. Aykırılık ilgili mevzuatında belirtilen teçhizat eksikliği veya hatasından kaynaklanıyor ise durum düzeltilene kadar gemi seferden menedilir.

II. Ülkemiz limanlarına gelen tüm gemiler ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri kapsamında uygun yakıt kullanımına yönelik yakıt değişim operasyon kayıtlarını gemi jurnallerinde düzenli ve doğru olarak tutmak zorundadır. Bu maddeye aykırılığı halinde 20.000 TL, Gerekli izin alınmaksızın kıyı tesislerine yanaşan, şamandıralara bağlayan, demirleme sahalarına demirleyen gemi ve deniz araçları için 3.000 TL’den 90.000 TL’ye kadar idarî para cezası verilir.

III. Tehlike oluşturan gemi ve deniz araçlarının liman başkanının talimatlarına uygun hareket etmemesi durumunda gemi kaptanına 20.000 TL'den 200.000 TL'ye kadar, şirket ilgililerine ise 200.000 TL'den 1.000.000 TL'ye kadar idarî para cezası verilir. Bu ihlalin Trafik Ayırım Düzeni, İstanbul Boğazı veya Çanakkale Boğazı içerisinde işlenmesi durumunda ceza iki kat olarak uygulanır.

IV. Yönetmeliğin 8 inci maddenin beşinci fıkrası yani Seyir, can, mal, çevre güvenliği ve emniyeti ile ilgili aciliyet arz eden ve risk oluşturan durumlarda, kılavuzluk ve römorkörcülük teşkilatları liman başkanlığının talimatlarını uygular, hükmü ile 13’üncü, 14’üncü ve 15’inci maddelerde belirtilen hükümlere uymayan kılavuzluk veya römorkörcülük hizmeti verenlere, özel mevzuatı bulunmaması halinde bu Yönetmelik kapsamında 27 Nisan 2023 tarihli değişiklik gereğince 10.000-TL’den 3.312.913 TL’ye kadar idarî para cezası verilir.

  • Çanakkale Bölge Liman Başkanlığına Özel Hükümler başlıklı madde gereğince:

1915 Çanakkale Köprüsü altından hava çekimi yetmiş metre ve daha fazla olan gemi ve deniz araçlarının geçiş yapması yasaktır. Görüş mesafesi, ilgili mevzuatı ile belirlenmiş olan kritik bölgelerde 200 metreye diğer bölgelerde ise 500 metreye düştüğünde bölge başkanlığının bilgisi dahilinde bölge liman başkanlığı adına Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi tarafından yerel deniz trafiği durdurulur. Talimatlara uymayanlar tespit edilerek bölge liman başkanlığına bildirilir.

Yönetmelik yürürlük tarihi olan 14.04.2023 tarihinden itibaren uygulamaya başlanacaktır.

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent